Ikke mat fuglene i Hovinbekken/Teglverksdammen ved Hasle på Ensjø området!

skilt Hovinbekken 3 skilt Hovinbekken 2

Oslo kommune ved Bymiljøetaten har nå satt opp skilt ved Hovinbekken og Teglverksdammene med 3 advarsler. Ikke mat dyrene, ikke bade og ikke gå på isen.

De to siste er ganske naturlige og siden vi er i juli så sier jeg ikke noe om utrygg is. Bading derimot er veldig aktuelt å nevne og på varme dager kan det være fristende å vasse eller kaste seg uti for en rask avkjøling. Men det burde verken du, barna dine eller hunden din gjøre. Teglverksdammen er et lite naturlig renseanlegg der forurensing og sedimenter skal falle til bunnen og dette gir en rensing av vannet, slik at dette får en estetisk bedre kvalitet. Men ikke så bra at man kan bade.

Én av de vanligste årsakene til at mennesker blir syke er at det slippes avføring i vannet vi drikker eller bader i som inneholder sykdomsfremkallende organismer som virus, parasitter eller bakterier, blant annet varianter av tarmbakterien E. coli. Denne typen forurensning, såkalt fekal forurensning, kan oppstå på grunn av lekkasjer fra avløpsledninger og mangelfulle renseanlegg for spredt bosetting, men kan også skyldes avføring fra dyr.

Da kommer vi til den første advarselen som kan oppleves som litt slem, men det har en årsak. Mating bidrar til forurensing av anlegget. Hvis du mater endene med for mye brød, vil ikke alt bli spist. Det fører til at mye uspiselig brød blir liggende. Det er ikke særlig pent å se, men det kan også føre til en forferdelig lukt, og i verste fall føre til algevekst, noe som kan gjøre levevilkårene til endene verre.

Algene kan tette avløp, utkonkurrere andre planter, og til og med gjøre skade på andre dyr som fisk og skalldyr som lever i nærheten. Råttent brød kan også være en kilde til uønskede bakterier, som kan forårsake sykdom i endene. Rotter og insekter som kan bære smittsomme sykdommer tiltrekkes også av råtten mat.

Dessuten er det slik at brød ikke er god føde for ender. Brød er jo det typiske vi mennesker mater endene med. Men brød inneholder så lite næring at det i verste fall kan være direkte farlig å mate endene med det. «Spesielt hvitt brød har ingen ordentlig næringsverdi, selv om fuglene synes det er godt.

Det er spesielt andunger som virkelig trenger næringsrik mat, som kan lide av brødmat. Andunger trenger næring når de skal vokse og utvikle seg, og dessuten lærer de seg ikke å finne mat selv, hvis de alltid får servert brød av oss mennesker.

For utenom smittebærende dyr og bakterier, er det ytterligere to ting som gjør brød til en sykdomsbombe for ender. Karbohydratene i brødet fører til økt avføring hos endene. Avføringen har bakterier i seg, som står bak forskjellige sykdommer.

Mange mater dessuten ender med brød som ikke er helt ferskt. Man har kanskje ikke oppdaget at det er litt mugg på brødet. Men muggent brød kan føre til aspergillus, også kjent som strålemugg, en veldig motstandsdyktig type mugg. Aspergillus kan føre til soppsyksommer og dødelige lungeinfeksjoner som kan drepe endene.

Så dessverre må man derfor oppfordre til ikke å mate fuglene, selv om det er en trivelig aktivitet både for voksne og barn. Bymiljøetaten sier også at det er nok naturlig mat til fuglene.

 

Deler av teksten i dette innlegget er hentet fra dette innlegget hos dyrevennene.no

NRK har også skrevet om temaet ikke mat endene

Les tidligere sak om bading i Hovinbekken

 

skilt Hovinbekken 4 skilt Hovinbekken 1