Svanene som har laget reir i Hovindammen har lagt egg – i nabolaget til Ensjø

Ensjø aktuell informasjon skrev 5.april om de to svanene som holdt på å bygge rede i Hovindammen. Dette ble også ledsaget av en video der man kunne se svanene holde på i dammen. Det er de to svanene merket med K745 og U812 som har tatt i bruk Hovindammen for å hekke.

Jeg har fortsatt å følge med på svanene og fra den 12.april har svanene ligget ganske permanent på reiret. Det kan se ut til at det er hunnen merket U812 som tilbringer mest tid på redet, mens hannen farter rundt og jager andre fugler vekk fra området rundt reiret.

Jeg har også hatt kontakt med en ornitolog som kan bekrefte at dette er første gang man kan registrere at svaner forsøker å hekke i Hovindammen. Det har vært svaner der tidligere, men ingen som har bygget reir eller startet hekking.

I dag søndag 19.april kunne jeg med selvsyn se at det er egg i reiret. Jeg greide også å ta noen bilder av reiret med egg, når svanen måtte strekke litt på seg. Jeg kan ikke med sikkerhet si om det er mer enn ett egg i reiret.

Ifølge fuglebøker og nettet så pleier svaner å starte hekkingen tidlig i mai, men dette paret har startet tidlig i april. Det ser også ut til at de bare har lagt ett egg, bøker sier at svaner normalt legger 4 til 7 egg. Det kan bety at det kan dukke opp flere egg i reiret utover i uken.

Nå er det meget viktig at folk passer på at ingen forstyrrer svanene når de hekker. Det betyr at båndtvangen for hunder må overholdes. Det er imidlertid mulig å gå på stien rundt Hovindammen og se svanene og reiret. Svaner er fredet så man skal ikke ødelegge for dyrene når de ligger på rede eller hekker.

I følge de som har greie på svaner, så bruker det å ta ca 30 til 40 dager før eggene er ruget ferdig. Så i midten av mai kan vi kanskje med litt flaks, ha en svaneunge i Hovindammen!

Les tidligere sak om svanene

Les Wikipedia om svaner

Bilder fra tidligere