Svanene i Hovindammen har nå lagt 5 egg – i nabolaget til Ensjø

De som følger Ensjø Aktuell informasjon bloggen har tidligere sett at jeg har avlagt Hovindammen noen besøk tidligere i år. Det er mye liv i dammen med sivhøner, sothøner, ender og den store snakkisen fra i fjor er tilbake. Svaneparet som i fjor hekket og fikk 7 svaneunger i dammen, er i fullgang med å legge egg.

De dukket opp i dammen i starten på april og allerede 6. april, så var de i gang med å bygge reir. 13.april hadde de lagt det første egget og 17.april var det 3 egg i reiret. Nå i helgen, jeg var innom lørdag 24.april på ettermiddagen, så var det 5 egg. Jeg tipper at disse 2 dyktige svanene kommer til å legge 7 egg i år også.

Svane paret deler på å passe på eggene, forrige lørdag var det hannen som passet eggene og denne helgen var det hunnen som passet eggene. De bytter nok på jobben hele tiden, så begge kan spise og slappe av.

Litt artig informasjon kan jeg ta med denne gangen. Disse svanene har tidligere litt uformelt fått navn, før de kom til Hovindammen. I Facebook gruppa Frognerdammens fugler, har jeg fått følgene informasjon. Han svanen K745 og hans tidligere make U017 ble tidligere oppkalt etter hovedrollene i Svanesjøen, Siegfried og Odette, dette fikk de i 2018 da de hekket i Frognerparken. Man antar at det var Bymiljøetaten eller Frognerparkens Venner som døpte dem. Se avisoppslag i lenke under.

Da de gikk fra hverandre og Sigfrid K745 fant ny make, kalte man henne (U812) bare litt fleipete Odile, den svarte svanen i Svanesjøen.  Ensjø aktuell Informasjon har ikke tenkt å gi de noe navn, men nå kjenner du til at de har hatt navn når de holdt til i Frognerparken. Jeg tipper at de av folkene i nabolaget som er mest opptatt av svanene allerede har gitt dem litt egne personlige klengenavn.

Det er grunn til å tro at disse to svanene nå er 6 og 7 år gamle. U812 ble ringmerket i Holmendammen i 2015 og K745 ble merket som ungfugl på Kadettangen i januar 2015. Begge har hatt andre partnere før de i 2019 fant sammen. Jeg har ikke kunnskap om hvor de hekket eller om de fikk unger i 2019. I 2020 så dukket de imidlertid opp i Hovindammen og fikk 7 unger! Nå i 2021 er de på nytt i fullgang i Hovindammen!

Men det betyr at folk må vise hensyn og ikke forstyrre dem. Folk som lufter hunden sin, må holde den i bånd og foreldre på passe på at barna ikke forstyrrer de hekkene fuglene.

Ha en god søndag!

 

Les tidligere sak fra reirbyggingen i år

Les sak fra Aftenposten i 2018 om Sigfrid (k745)