Fra 2017 til 2018 med noen betraktninger og Ensjø Aktuell Informasjon ønsker alle et riktig godt nytt år!

Godt nytt år 2018

Her kommer noen betraktninger om året som har gått og litt om året som kommer. Men først litt om bloggen. Ensjø Aktuell Informasjon har vært virksom i snart 10 år og jeg som skriver denne bloggen har vært bosatt på Ensjø siden 1999 og har dette som min lille hobby. Derfor skriver jeg når det dukker opp saker eller når jeg føler for å legge ut saker. Innholdet speiler selvsagt hva jeg synes er interessant og i mange tilfeller også mine meninger i de sakene som trenger det.

Jeg skal være den første til å innrømme at det å skrive en blogg om Ensjø, et område som er på mindre enn 2 kvadratkilometer kan være litt merkelig. Men det er veldig interessant og det gir mye innsikt i det som har skjedd her og det som skal skje i fremtiden. Det skal nemlig fortsette å skje utrolig mye med nærmiljøet på Ensjø de neste årene. Selv om de store reguleringsplanene for det meste er vedtatt og arbeide med å bygge boliger har startet, så er det fortsatt mange mindre prosjekter som dukker opp rundt omkring. Mange nye mennesker skal flytte inn. Siden jeg startet med bloggen i 2008 er det solgt over 3000 nye leiligheter på Ensjø.

Det er flere viktig argumenter for å følge med på hva som skjer. Hvis man ønsker å være med å påvirke lokalsamfunnet og ikke overlate dette til utbyggere, arkitekter og politikere, så må man følge med og delta i høringer og komme med innspill på planer. Dette må skje mange år før det skal graves og bygges. Når gravemaskinene og heisekranene står der så er det for sent å klage eller påvirke. Vi som er beboere på Ensjø er nok å anse som amatører sammenlignet med arkitekter, utbyggere, lobbyister og kommunens saksbehandlere som jobber med dette til daglig. Derfor er det viktig å spre informasjon og mobilisere når ting skjer.

Men hva har skjedd i 2017 som det er verdt å nevne i en slik oppsummering. Vi kan starte med at Hovinbekken ble ferdige og det gir oss et flott blågrønt område med sammenhengen tur sti igjennom hele Ensjø. Sammen med bekken så ble også Gladengveien ferdig og det har gitt oss bedre sykkelmuligheter. Vi må ikke glemme at Ensjø har fått bysykkelstativ som åpenbart var etterlengtet og som er mye i bruk. Sist nå i desember så åpnet en oppgradert turvei D2 igjen, etter å ha vært stengt siden september.

Dyrelivet blir mere synlig, jeg har kikket tilbake på saker om fiskelykke i Teglverksdammen og fugler som har startet å hekke på dette området. Her er det bare å nevne Sothønene og deres syv barn. Det er allerede observert fisk i Hovinbekken langs Gladengveien. Vi har bevist at det er ørret i Teglverksdammen.

Vi merker at det blir flere folk som bor her og det følger næringslivet opp vi så har fått en ny dagligvarebutikk i Joker oppe i Tiedemannsbyen. Vålerenga ble ferdig med sin fotballstadion og med den fulgte det en ny videregående skole som fikk navnet Valle Hovin VGS. Vi må også ta med at Flybussen i 2017 har fått to ruter i gjennom Ensjøbyen. Det har blitt satt fokus på at Ensjø bør få eget stoppested på Gjøvikbanen.

Ensjø sin dyreste leilighet ble solgt av Skanska på toppen av den nye høyblokka som skal komme ved T-banestasjonen, 15,2 millioner ble prisen. Selv om det på sommeren ble bråstopp i boligsalget og salget i tredje og fjerde kvartal har vært dårlig, så har man likevel solgt nok boliger i 2017 til at det er blir det tredje beste salgsåret i Ensjøbyen sin historie med 417 solgte boliger.

Hva skal så skje i 2018. Noe av det første som skjer er at det blir innført beboerparkering. Oslo kommune vil nok komme i gang med å bygge ny gangbro over t-banesporene selv om dette trekker ut i tid. Det vil komme mange nye boligprosjekter. Vi vil nok også merke at Hovinbyen tar mere over for Ensjøbyen og spesielt Hasle området og Helsfyr området vil merke dette. Her vil det komme store reguleringsplaner. Vi ser allerede at utbyggerne satser på høyhus i disse områdene, men vi får håpe at kommunen og politikerne tar til vettet og holder disse på normale høyder i 6-8 etasjer.

Kanskje er forprosjektet med skøytehall kommet så langt på Valle Hovin at man kan se konkrete byggeplaner i løpet av et år eller to. Starten på bygging av nye Jordal Amfi vil påbegynnes slik at ny skøytehall kan bygges der i løpet av 2 år. Kanskje arbeidet med planene for ny barneskole i Grenseveien 91 kommer så langt at de kan vedtas. Det er å håpe at Plan og bygningsetaten greier å legge inn flere barnehager i de planene som kommer på Ensjø området.

Noe av det viktigste som skjer fra nå og fremover er å beskytte de allerede vedtatte grønne områdene på Ensjø. Det finnes flere trusler mot disse. Utbyggere som vil utvikle og bygge stort og mye, politikere som vil ha flere boliger og som bare snakker om det grønne i festtaler og i valgkamper. Det er viktig å støtte plan myndigheter som kan å stå opp mot disse kreftene og unngå at de presses til dårlige kompromisser. Det er også viktig å sikre flere og nye områder som kan brukes til rekreasjon og avslapping i en stresset by hverdag.

Hvis du er innom tilfeldig eller er en av de faste leserne, så takk for at du tok turen innom. Jeg ønsker igjen et riktig godt nytt år og håper du tar turen innom i 2018 også!

Godt nytt år 2018