Reguleringsplanen for Tyngdepunktet på Ensjø har fått nytt alternativ som er innenfor planprogrammet for Ensjø og som ikke bryter med høyhus vedtaket i bystyret.

Tyngdepunktet alt med 17 14 12 10 etasjer  Tyngdepunktet alt 5a

Saken om Tyngdepunktet på Ensjø er nok engang utsatt oversendt til Byrådet, men nå i 12 time har det dukket opp et nytt alternativ (5A). Opprinnelig skulle saken vært oversendt i mars, men så var fristen i juni deretter i juli. Så var planen at forslaget skal oversendes 29.september nå er dette utsatt til 17. oktober. Ensjø Aktuell Informasjon har fulgt hele prosessen rundt dette reguleringsforslaget. Kortversjonen er nå.

19. september kom planbeskrivelse i forkortet versjon, endelig utgave. I dette dokumentet har det dukket opp et nytt planforslag som heter 5A der alle bygninger er under 42 meter. Og man har redaksjonelt fulgt opp med å kommentere og vise alternativer på at de opprinnelige høyeste bygningene i felt S1,B2 og K1 vises med eksempel på om byggene var 28 meter. Dette tror jeg var en lur ting av utbyggerne for Byutviklingskomiteen kunne med et pennestrøk sendt hele saken tilbake når man oppdaget at man hadde ignorerte bystyre vedtaket fra 2005 i de gamle planene.

Resultatet av prosessen etter offentlig ettersyn, er at forslagsstillerne og PBE har kommet til enighet om å redusere antall alternative planforslag til tre

1. Alternativ 2 (Forslagsstillers hovedalternativ) – Maks BRA = 90 400 m

2. Alternativ 5 (PBEs hovedalternativ) – Maks BRA = 88 900 m

3. Alternativ 5a (Alle bygg under 42 meter) – Maks BRA = 87 500 m2

Alternativ 2 (forslagsstillers hovedalternativ) er basert på alternativ 2 til offentlig ettersyn, mens alternativ 5 og 5a er basert på alternativ 5 til offentlig ettersyn (derav navnene på alternativene). De tre alternativene er like, med unntak av høyden på bebyggelsen mot Ensjøveien (felt K1 og S1). For felt K1 er maks gesimshøyde på høybygg i nordvest 50 meter i alt. 2 og alt 5, mens maks gesimshøyde er 42 meter i alt 5a. I felt S1 har hjørnebygget mot Ensjøveien og Rolf Hofmos gate en maks gesimshøyde på 58 meter i alternativ 2, 48 meter i alternativ 5 og 42 meter i alternativ 5a.

Levahns Mekaniske verksted bevares i alle alternativene, men transformeres til boliger.

Forslagsstiller vurderer at alle alternativer er gjennomførbare slik de framstår i dag. Forslagsstiller mener imidlertid at bygg i nordvest på felt K1 og bygg på hjørne Ensjøveien – Rolf Hofmosgate tåler en gesimshøyde som foreslått i alternativ 2. Byggene gir svært små skyggevirkninger for eksisterende bebyggelse, og bidrar til å markere Tyngdepunktet i den framtidige Ensjøbyen. Alternativet medfører i tillegg noen flere leiligheter enn alternativ 5 og 5a (ca 20 – 25 flere enn alternativ 5 og ca 35 – 40 flere enn alternativ 5a). Forslagsstiller anbefaler derfor bystyret å vedta alternativ 2 (forslagsstillers hovedalternativ).

Dessverre så har man i det nye forslaget fjernet det som skulle være Rolf Hofmoes park. Denne parken er delvis anlagt ved Rolf Hofmoes borettslag og skulle videreføres på den andre siden men dette går nå ut av planen.

Forslagstiller har ikke gått bort fra å mene at forslaget alternativ 2 med høyhus på 17 og 14 etasjer er det ønskede alternativ.

Jeg som skriver Ensjø aktuell informasjon mener at man med det nye forslaget 5a nærmer seg et forslag som er i nærheten av det alle naboer og de fleste innspill i høringsrunden har kommet med.

Utnyttelsen er fortsatt veldig høy i enkelte av feltene, spesielt S1 og K1

Jeg synes fortsatt at det er spesielt at forslagstillerne opprettholder og går inn for et forslag som bryter med planprogrammet for Ensjø og høyhus vedtaket i Oslo kommune fra 2005.  Høyhusvedtaket som er fattet av Bystyret i Oslo kommune i august 2005. I den politiske saken fra 2005 står det klart og tydelig sitat: Byrådet foreslår at høyhus i Oslo defineres som bygg høyere enn 42 meter byggehøyde over terreng, og at dette skal være maksimal byggehøyde i Oslo, med unntak av områdene Bjørvika, Bispevika og Vaterland, hvor det ikke settes en slik høydebegrensning. Sitat slutt.

Tiltross for bystyrevedtaket  så legger likevel Oslo kommune ved Eiendoms og byutviklingsetaten (EBY) sammen med Skanska fram et forslag som så klart bryter med tidligere vedtak i Bystyret, selv om man igjennom hele prosjektet har fått signaler fra plan og bygningsetaten om at dette ikke vil bli akseptert.

For deg som er interessert så kan du lese hele fremstillingen i linken under denne saken.

Siste mulighet for å påvirke dette forslaget er når det skal behandles på Rådhuset av politikerne. Det er derfor viktig at alle som mener at det blir for høyt og for høy utnyttelse benytter sine kontakter i politiske partier spesielt i bystyret og på rådhuset for å påvirke disse til å stå på naboenes side og ikke på utbyggernes side.

Her kan du lese det nye dokumentet

Les tidligere sak om dette på Ensjø Aktuell informasjon

Tyngdepunktet fra Telemarkssvingen  Tyngdepunktet ensjøveien 7