Nettavisen Vårt Oslo skriver om Levahn mekaniske verksted på Ensjø

Ensjø teglverk 018 Ensjø teglverk 013

— Jeg mener det er et bygg med så høy identitetsskapende og historisk verdi for Ensjø, at det burde være et bruksbygg for alle, og ikke bare de som bor i leilighetene. I oppgaven min gjorde jeg derfor om verkstedet til en mathall, med klartrehall, bibliotek og kontorbygg rundt sier Frida Randen.

Ensjø aktuell informasjon har tidligere skrevet om eiendommen i Rolf Hofmos gate 20 på Ensjø der teglsteinsbygningen som huset Norges største lokomotivfabrikk holdt til. I løpet av sin 90 årlig levetid bygde selskapet mellom 400 og 500 lokomotiver.

Selskapet etablerte seg i Oslo i 1906 under navnet Levanger og Rahn. De flyttet til Ensjø i 1917 inn i bygninger som hadde tilhørt Ensjø teglverk. Disse bygningene ble oppført mellom 1896 og 1900. På kart fra tidlig 1900 tall, kan man se bygningene og fotavtrykket de gir på kartet. Front bygningen ble revet på 1960 tallet og bygd opp på nytt, samtidig ble pipa revet. Selve verksted hallen er intakt, selv om denne også er delvis gjenoppbygd etter en brann på 1940 tallet.

I lokalene ble det produsert anleggslokomotiver som var med utbyggingen av Holmekollbanen, Vestlige forstadsbaner, Ekebergbanen og undergrunnsbanen (t-banen). Mange norske jernbanestrekninger har fått føle hjulene til Levahn lokomotiver. Selv den dag i dag benytter jernbaneverket noen av disse lokomotivene. Levahn mekaniske verksted opphørte i 1996 og bygningen ble solgt til et bilverksted.

Nettavisen Vårt Oslo skriver 30.juli en artikkel om Frida Randen som I sin masteroppgave tok for seg «bilbyen», og verkstedet som i 90 år huset Norges største lokomotivfabrikk. Hun liker ikke Skanskas planer om å bygge leiligheter i, oppå og ved siden av det gamle bygget.

— Jeg mener det er et bygg med så høy identitetsskapende og historisk verdi for Ensjø, at det burde være et bruksbygg for alle, og ikke bare de som bor i leilighetene. I oppgaven min gjorde jeg derfor om verkstedet til en mathall, med klartrehall, bibliotek og kontorbygg rundt.

Les hele saken og se bilder av alternativ utbygging på nettavisen Vårt Oslo

Vil du se tidligere saker om denne bygningen fra Ensjø Aktuell informasjon  så er lenkene under her:

Les tidligere sak fra 2010 på Ensjø Aktuell Informasjon om Levahns

Les sak om Levahns fra 2013

Se bilder av bevaringsverdige bygninger på Ensjø

Se sak om at Levahn er Ensjøbyen siste rest av Teglverk  (Ensjø Teglverk)

 

Ensjø teglverk 016 Ensjø teglverk 015

levhan 2 levhan vårt oslo