Det er ikke farlig å bo, jobbe eller oppholde seg på Ensjø!

IMG_5675 IMG_5656

Det er stille i krysset Ensjøveien/Rolf Hofmos gate rett ved Ensjø T-banestasjon og Ensjø bingo nå på lørdag formiddag. Men det finnes rester av politibånd fra den mer alvorlige hendelsen som var der kl 2020 fredag kveld.

Det skjer med ujevne mellomrom uønskede hendelser i Oslo og rundt på Ensjø området. De 8 siste årene har det skjedd 3 alvorlige hendelser og noen mindre alvorlige, med slike hendelser så følger det media oppslag. Når det skjer kriminalitet rundt i Oslo så forsøker media med rette eller urette å koble dette opp til tidligere hendelser i miljøene. Så har det skjedd noe «spektakulært» eller alvorlig så blir disse sakene ofte referert til. På Ensjø har vi to tre slike saker og nå på fredag fikk vi en til.

De mest alvorlige hendelsene de siste årene er drapet på Shell stasjonen i august 2012, stor narkoaksjon i Oslo ved årsskiftet 2014/2015 -litt av saken ble knyttet til Ensjø t-bane og machete saken i juni 2017 på Ensjø bingo. Det har også vært ran eller forsøk på ran av Narvesen, Shell og Ensjø Bingo i samme tidsperiode uten at disse løftes fram i samme grad.

Fredagens hendelse er en del av en alvorlig utvikling, men på ingen måte den mest alvorlige som har skjedd på Ensjø. Saken er allerede borte fra nyhetsoverskriftene så om du i et øyeblikk blinket og ikke fulgte med natt til lørdag så er det helt andre nyheter som preger overskriftene lørdag. Det som kommer til å gjøre at fredagens hendelse kommer til å få større konsekvenser for det kriminelle miljøet og at reaksjonen på den blir større og hardere fra politiet, er at det på fredag ble involvert uskyldige/tilfeldige personer i hendelsen med skytingen.

Når man i media kan benytte drap, narko rassia i gjengmiljøer, machete angrep og skyting så skaper dette overskrifter. Disse brukes da hendelsen skjer, de brukes når noen arresteres senere, de brukes i rettssaken og de brukes ved senere lignende saker. Derfor kan noen enkelt saker prege et område over et langt tidsløp. Sakene kommer opp igjen ved nye hendelser, men det er ikke noe man går og tenker på i hverdagen.

Det er ikke farlig å bevege seg rundt på Ensjø og det er ikke farlig å bo eller jobbe her. Det kan imidlertid i sosiale medier og i kommentarfeltene til media oppleves som at det er farlig. Folk som skriver i kommentarfeltene har ofte ikke den rette innsikten og klemmer ofte til med store og veldig tydelige meninger. Det er sannsynligvis større fare for å bli skadet i en trafikkulykke ved å krysse Ensjøveien som fotgjenger enn å bli rammet av kriminalitet i det samme området.

Politiet har god greie på hva som rører seg i området men det er ikke alltid like lett å være på plass før ting skjer. Politiet sier heller ikke så mye om sakene for de kan ha forgreininger eller være en del av et større bilde. Det meste av det som skjer av alvorlige kriminelle handlinger på Ensjø relaterer seg nok til narkotika kriminalitet og oppgjør imellom aktører i dette miljøet. Det er ikke en gang sikkert at det man krangler om, har skjedd på Ensjø. Men det er en uønsket aktivitet på Ensjø!

Man kan sikkert heve en pekefinger rundt dette med narkotika og det finnes de som krever strenge straffer tøffere oppfølging. Her er det vel å sies at dette miljøet i hovedsak domineres av mørkhudede personer som selgere, noe som gir noen mennesker muligheten til å være tydelige, tabloide og krasse.  Det er imidlertid ikke like krasse kommentarer og fordømmelse mot de i hovedsak hvite menn og kvinner som er kjøpere av den samme narkotikaen. Så litt forsiktig så kan man også legge skylden på de som lager markedet, altså kjøperne. Selgerne av narkotika kommer dit det er kjøpere. Ensjø aktuell Informasjon tror ikke løsningen på utfordringen er legalisering.

Løsningene ligger nok mer i retningen av mer lys, mer folk, mer oppmerksomhet, flere aktiviteter i lokalmiljøet bidrar til at kriminelle elementer som ikke ønsker så mye oppmerksomhet, velger andre områder å ha tilhold. Det krever også litt oppmerksomhet mot de vanlige brukerne, som når naboen røyker hasj eller når noen sitter ute på en benk og gjøre det eller når du er på fest og ser noen som gjør det. Da bryr du deg ikke, men kanskje burde du gjøre akkurat det for dette er en kjede av hendelser. Det er også viktig å ikke generalisere, disse handlingene utføres av en liten gruppe som ikke representerer  den brede befolkningen på Ensjø.

Hadde hendelsen på Ensjø fredag kveld endt i en mer tragisk hendelse så skal man selvsagt jakte opp og straffe de ansvarlige. Jeg vil mene at dette også er et ansvar som må tillegges brukeren og de som tillater/aksepterer bruken, selv om den som til slutt begår en alvorlig handling i andre enden av denne kjeden av ulovligheter er juridisk ansvarlig. Et sted som Ensjø blir ikke bedre enn summen av alle små og store hendelser som skjer eller tillates å skje her.

Det som denne hendelsen kan bidra positivt med er at vi på Ensjø kan bruke hendelsen til å få politiets, politikernes, næringslivet og boligutbyggernes oppmerksomhet på flere saker. Uønsket kriminalitet, trafikksikkerhet, saker knyttet til gode bomiljøer kanskje på utvikling av tilbud til befolkningen.

Vi er alle tjent med at Ensjø skal være et flott trivelig område!

Les saken fra fredag kveld

IMG_5673 IMG_5670