Utendørskunst på Ensjø 2019

 

Ensjø Aktuell informasjon hadde i 2010 en sak om utendørskunst i nabolaget og i 2013 lagde jeg en ny artikkel om utendørskunst på Ensjø og da skrev jeg at man i alle byrom og på de fleste offentlige utendørsrom finner kunst i en eller annen form. Jeg hadde i 2010 og 2013 hatt noen runder på Ensjø på jakt etter slik utendørskunst. Det ble en lang jakt, for det fantes nesten ikke utendørskunst i Ensjø området i 2010/2013.

Dette kom selvsagt av at området har vært et industriområde med enkelte innslag av bolig bebyggelse. Dette har forandret seg igjennom at Ensjø transformeres fra å være industri og bilby til å bli boligby. Det er bygd mye boliger på området og i de nærmeste årene skal det bygges mange tusen boliger til i dette området på Ensjø.

I 2010 og 2013 var det faktisk bare 3 skulpturer vi snakket om. Den ene er av en liten jente og valpen hennes. Du finner den utenfor Ensjøsvingen 2 og ble gitt av utbygger Selvaag til borettslaget i 1995, når bygget ble ferdigstilt. Skulpturen er laget av Nina Sundbye.

Den andre er en byste av F.H Frølich og befinner seg inne på Fyrstikktorget. Bysten av ham er utført for Nitedals Tændstikfabrik av Oscar A. Castberg.

Den tredje og siste skulpturen var en stor skulptur av en skøyteløper som stod foran Valle Hovin skøytestadion.

Jeg skrev i slutten på innlegget at «Vi får håpe at det i de neste årene som kommer kan bli mer utendørskunst på Ensjø, ettersom boligbyggingen tiltar i styrke og det skal bli flere plasser, torg og parker.

Så har det skjedd noe?

Den lille jenten med valpen er fortsatt der og bysten av F.H Frølich befinner seg fortsatt inne på Fyrstikktorget. Skulpturen av skøyteløper foran Valle Hovin skøytestadion forsvant når man bygde Vålerenga stadion. Hvor den er blitt av kjenner jeg ikke til.

Men så har det dukket opp litt nytt heldigvis

Det at Ensjø T-banestasjon ble bygget om gav også en kunst installasjon integrert i stasjonen. Tittelen på verket er Propolis. Dette henspiller på den estetiske tematikken om bier. Laget av Johannes Vemren Rygh. Stasjonen ble åpnet i juni 2013

Det ble også i april 2016 laget en 20 kvadratmeter stor vegg på Narvesen kiosken på Ensjø som ble dekoreres med graffiti kunst. Det var Reitan Convenience som fikk verket laget og kunstneren var Emilie Schei. Dette kunstverket forsvant imidlertid når Narvesenkiosken ble fjernet.

Det har dukket opp to ting i Stålverksparken en skulptur og en vegg installasjon. Det ene som en historisk påminnelse om bilvirksomheten som har holdt til i området og det andre en skulptur som også kan benyttes til lek og klatring. Den siste har navnet Socialskulptur og er laget av glassblåst syrefast stål og kunstneren er Jan-Erik L. Beck. Disse ble åpnet i mai 2016.

I Malerhaugveien er det malt et bilde av mange katter på en steinmur og heter «kattene på Malerhaugen» Egil Aslak Aursand Hagerup som er initiativtakeren og pådriveren til kunstverket han er beboer på Malerhaugen og han har fått med seg naboen Anna Fiske til å lage illustrasjonene til kunstverket. Anna Fiske er forfatter, tegneserieskaper, illustratør og billedkunstner bosatt på Malerhaugen.Den siste personen som måtte til for å realisere kunstverket er kunstneren Tabita M. Bruserud. Dette ble åpnet i november 2018.

Kanskje jeg ikke har den hele og fulle oversikten på kunst i det offentlige rommet på Ensjøområdet og skulle du kjenne til noe som jeg ikke har fått med, så må man gjerne kommentere på Facebook siden til Ensjø Aktuell informasjon. Hvis noen kjenner til hvor skøyteløperen skulpturen fra Valle Hovin har tatt veien, så kan det være gøy å høre om!

 

Les tidligere sak om utendørskunst

Les om grafittikunsten på Narvesen kiosken