Se bilder av historiske bygninger og kulturminnekart over Oslo/Ensjø – Historien er viktig!

kulturminnekart  F21 gavel 001

Viste du at det finnes et kulturminnekart over Oslo? Dette kartet viser alle bygninger i Oslo eller på Ensjø, som er vernet eller satt på Gul liste som bevaringsverdige. Bildet som ledsager teksten er et utsnitt. Hele bildet ligger i linken nederst i saken.

Det finnes faktisk litt gammel historie på Ensjø og denne historien har også etterlatt seg noen gamle bygninger som har overlevd tidens tann og utbygninger. Fyrstikkproduksjon er en viktig industriell bidragsyter. En av Norges største lokomotivfabrikker har ligget på Ensjø. Teglverk og produksjon av murstein har vært viktig. Stortinget og Nationaltheatret er bygget av gul tegl fra Ensjø teglverk. Det ligger små drypp av dette rundt i nærmiljøet i form av bygninger.

Ensjø er i rask forandring fra bilby til boligby og i denne transformasjonen så rives det en del for å gi plass til nye bygg. Selv om disse byggene ikke er gamle i et historisk perspektiv så er det likevel historien til området og her på Ensjø aktuell informasjon så forsøker jeg å synliggjøre forandringene. Klikk på «Ensjø sin historie» i menyen for å se slike saker eller benytt linkene under.

Se gamle kart over Oslo på siden til Byarkivet

Her kan du kikke på bilder av bevaringsverdige bygninger på Ensjø

Se hele kulturminnekartet over oslo inkludert Ensjø området

Du kan også kikke på sakene om Ensjø før og nå

Ensjø teglverk 019  Fyrstikkalleen 20