Nå skal 140 tonn med stål heises på plass over Ensjø T-banestasjon?

bru ensjø tbane (34) bru ensjø tbane (15)

Ensjø aktuell informasjon har skrevet flere saker om brua over Ensjø T-banestasjon. Den gamle brua fra 60 tallet ble revet i påsken og vi er lovet en ny bru før jul. Vi har sett at det har vært gravearbeider, byggearbeider, betongarbeider og det lagt opp steinfundamenter. For ikke lenge siden dukket de første stål pilarene opp og de ble montert på hver side av T-banen. Så hva skjer nå?

Jo, nå skal de første delene med metallkonstruksjonen av brua heises på plass. Men først litt bakgrunn om brua. Den er laget i Polen og den fraktes i biter til Euroweld på Lørenskog som monterer og klargjør de 7 hoveddelene brua består av, før endelig montering på Ensjø. Totalt veier delene til sammen 140 tonn.

Kontrakten for bygging av brua ble signert fredag 19. januar av Bymiljøetaten og Peab Anlegg. Prosjektet omfatter riving av eksisterende gangbro med rampe, opparbeidelse av ny gangbro i stål med ramper, trapper, mindre beplantningsarbeider, overvannshåndtering og omlegging av noe teknisk infrastruktur. EuroWeld er en stålentreprenør og leverandør til bygge- og anleggsbransjen i Osloregionen. De leverer  stål, trapper, rekkverk og alt av spesialkonstruerte løsninger. De produserer og monterer stålkonstruksjoner for bla. PEAB og andre entreprenører.

Ensjø aktuell informasjon fikk muligheten til å ta en tur til Euroweld og se på montering av den første store delen. På bildene er det to store bru deler som på slutten av uka skal monteres sammen til 21 meter med bru og da veier den 34 tonn.  Patrycja Lukas jobber i Peab og har ansvaret for at brua settes sammen riktig. Hun og flere andre jobber nå med at den første delen som skal legges på pilarene blir ferdig. Hovedspennet på brua er totalt 84 meter i lengde og 5,46 meter i bredden samt at det skal være en rampe på 44 m i lengde og 3,40 m i bredde.

Det er en ganske stor jobb å gjøre dette, så det trengs en stor spesialtransport og en heisekran samt dyktige arbeidere til å gjøre jobben med å frakte bru delen fra Lørenskog ned til Ensjø der den skal heises på plass. Det tar også litt tid å gjøre jobben på Ensjø, så man måtte finne et tidspunkt som ikke hindrer T-banen så mye. Derfor er det besluttet at jobben skal gjøres på lørdag kveld/natt til søndag. På dette tidspunktet er det et naturlig stopp i T-banetrafikken, så lenge at man kan gjøre jobben.

Den første delen av 7 deler heises på nå i helgen og så vil resten av delene komme utover de neste ukene. Tanken er at man i oktober skal være kommet så langt at man kan åpne en 2,5 meter bred midlertidig gangpassasje over brua som allmenheten kan benytte. Hele brua skal være klar og ferdig til bruk i desember.

Les tidligere oppdatering om brua

Les saken om da brua ble revet

 

 

bru ensjø tbane (45) bru ensjø tbane (9)

IMG_5317IMG_5309

IMG_5313 IMG_5305