Fyrstikktorget Eiendom v/Stor Oslo Eiendom AS foreslår å omregulere Karoline Kristiansens vei 1-9 til bolig/forretning/kontor med mer, samt torg og gatetun. Planforslaget foreslår at eksisterende bebyggelse på Fyrstikktorget bevares, og at dagens bruk kan videreføres. Det foreslås i tillegg regulert for to høyhus på henholdsvis 53 og 76 meter, ett på det sydøstre hjørnet av Fyrstikktorget, og ett syd for dagens bebyggelse. Planforslaget er vist i to alternativer med høyder over og under 42 m, i tråd med gjeldende høyhusvedtak tatt til orientering av Bystyret i 2005.
I begge alternativene er høyhusene foreslått regulert til hovedsakelig boliger, med en andel til andre utadrettede formål i de nedre etasjer. Planforslaget foreslår også at det reguleres et privat/felles torg på resterende del av parkeringsplassen, samt det eksisterende torget inne i kvartalet.
Plan- og bygningsetaten anbefaler ikke planforslaget. Statsforvalteren har også fremmet innsigelse til støybestemmelsen i begge alternativer.
PBE sier blant annet: «Høyhus er ikke et mål i seg selv, men bør være et virkemiddel for å oppnå merverdi for et område. Valg av høyhus som bygningstype skal derfor være begrunnet i de kvalitetene man oppnår ved å velge høyhus fremfor bebyggelse med mer ordinære høyder. Økt utnyttelse, f.eks. nært kollektivknutepunkt, er i seg selv ikke et argument for høyhus. Høyhuset på eksisterende karrébebyggelse er foreslått på henholdsvis 76 meter i alternativ 1 og 42 meter i alternativ 2, og vil etter vår vurdering få negative konsekvenser for skyggevirkning, oppholds kvaliteter i byrommet, kulturminnehensyn og formingshensyn. Selv om Helsfyr er utpekt som et område hvor høyhus kan vurderes, mener vi at planforslaget ikke ivaretar de kvaliteter som det stilles krav til ved oppføring av høyhus og videre at foreslåtte høyhus vil gi svært negative konsekvenser for området. Vi kan ikke anbefale høydene som foreslås i planforslagets alternativer 1 og 2.»
Dette er et prosjekt som Ensjø aktuell informasjon har vært innom flere ganger i løpet av årene. Det startet i 2017 med at utbygger og eier City Finansiering AS startet opp prosjektet. Senere har eiendommen vært igjennom flere eierskifter. Det var på et tidspunkt 7 forskjellige selskaper var inne på eiersiden. Nå ved innsendelse til politisk behandling er det eid 100 prosent av Stor Oslo eiendom holding.
Prosjektet ble i 2019 stoppet av Plan og bygningsetaten og da valgte forslagstiller å gå rett til bystyret for å få et vedtak om at Plan og bygningsetaten skulle pålegges å behandle forslaget. Dette valgte bystyret å følge opp og gjøre. Planforslaget lå deretter ute til offentlig høring i mai og juni 2021 og det har kommet inn rundt 50 svar på høringen og de aller fleste er av negativ karakter.
Byrådet i Oslo har lenge jobbet med en ny høyhusplan og det er helt klart at utbygger har spekulert i dette og holdt ut med sitt prosjekt selv om Plan og bygningsetaten har vært imot. Plan- og bygningsetaten anbefaler fortsatt ikke planforslaget.
Dette prosjektet er ikke alene om å forsøke seg på å utfordre høydene i nabolaget til Ensjø. Vi har NRK i Ensjøveien 3 til 7 der byråden fra MDG har vært inne og instruert Plan og bygningsetaten til å fremme høyhusplaner på eiendommen.
Vi har også næringseiendoms prosjektet i Grenseveien 99 til 107 som er i samme situasjon som Fyrstikktorget prosjektet var i 2019, de har også fått stopp av Plan og bygningsetaten og går nå videre til bystyret for å få dem til å pålegge plan og bygningsetaten til å behandle prosjektet.
Utbyggerne gjør selvsagt det de kan får å maksimere sine prosjekter slik at de kan tjene mest mulig penger på prosjektene sine. Plan og bygningsetaten skal følge opp planer og retningslinjer som er vedtatt, eller om ansvarlige myndigheter pålegger dem å mene noe annerledes. De skal også høre på innspill som kommer fra befolkningen.
Da ender vi opp med hva politikerne mener og gjør i den politiske behandlingen av disse sakene. Utbyggere og kommunale etater er ikke så lett å skifte ut, men hvert fjerde år er politikere på valg. I høst er alle politikerne i Oslo bystyre og de forskjellige bydels utvalgene på valg og da har du, jeg og alle med stemmerett mulighet for å fortelle hva vi mener med stemmeseddelen.
Sjekk ut hva «ditt» parti mener om disse høyhusene og sjekk ut hva listekandidatene til partiene mener, så får du selv gjøre deg opp en mening hvem som skal få stemmen din i høst!
Inntil videre så får vi bare vente på hva de sittende politikerne mener om dette prosjektet. Hvis det eventuelt rekker å bli behandlet i bystyret før valget!
Les hele dokumentet om saken her
Se bilder og skisser av prosjektet her
Les tidligere sak om prosjektet her
Les sak om at Plan og bygningsetaten avslår å behandle saken i 2019