Duebæsj ødelegger sittemøblene på Ensjø torg

Du har kanskje lagt merke til det når du beveger deg rundt på Ensjø Torg på vei til eller fra butikker eller T-bane, at det er blitt en stor mengde duer som holder til på torget. I seg selv er ikke duene et problem, men på torget har det blitt et duebæsj problem! Ensjø aktuell informasjon er positiv til det naturlige dyrelivet på Ensjø. Så her er ikke duene problemet, men vi har menneskelig aktivitet som påvirker og skaper problemet.

Duene driter ned benker og krakker som er satt opp som sittemøbler for de menneskene som bruker torget. Flere av krakkene er så fulle av duebæsj at det ikke går an å sette seg ned der, uten fare for å ødelegge klærne. Årsaken til denne due utfordringen er nok at noen mennesker ser sitt snitt til å komme hit å mate duene. Det skaper igjen en situasjon at duene gjør dette til et fast tilholdssted og dermed også all due bæsjen på steinhellene og sittemøblene.

Her burde kommunen sette opp et skilt som de har gjort oppe ved Teglverksdammen. På det skiltet der oppe står det 3 advarsler fra Oslo kommune ved Bymiljøetaten. Ikke mat dyrene, ikke bade og ikke gå på isen. Nå i slutten juni er selvsagt advarselen om å ikke gå på isen unødvendig, men begge de andre er gyldige.

Den første advarselen om ikke å mate fuglene kan oppleves som litt slem, men det har en årsak. Mating bidrar til forurensning av anlegget. Hvis du mater fuglene/endene med for mye brød, vil ikke alt bli spist. Det fører til at mye uspiselig brød blir liggende. Det er ikke særlig pent å se, men det kan også føre til en forferdelig lukt, og i verste fall føre til algevekst, noe som kan gjøre levevilkårene til fuglene verre. Mating tiltrekker seg også andre skadedyr som eksempelvis rotter. Det mest tydelige på Ensjø Torg er all duebæsjen på sittemøblene.

Det er heller ikke tilrådelig med bading i dammen på torget, selv om jeg ikke har sett eller hørt om at noen har gjort det. Men likevel burde kommunen vurdere å sette opp et skilt på Ensjø Torg! Hvis skilt ikke er aktuelt så kan det i høyeste grad være ønskelig om at de tar turen innom og høytrykksspyler benker og krakker. Så de igjen kan brukes!

Det er nok også slik at butikken og de som benytter uteserveringen på serveringsstedet på torget merker de nærgående duene, som en utfordring.

Men det enkleste er nok likevel at de som mater dyrene på torget, slutter med det!

Les saken om at man ikke skal mat dyrene i Teglverksdammen